ŞİDDET VE SEVGİ / Seminer
Beni seviyor musunuz? Küçük büyük hepimiz bu soruyu içimizden ya da sesli sormuş ve cevabını merakla beklemişizdir. Sevildiğimizi hissetmek için sözlere ihtiyaç duyarız. Yanına bir de davranışları eklersek şahane olur. Şiddeti önlemenin yolu sevgiyi gündeme getirmekten geçer düşüncesiyle seminerde aşağıdaki sorulara cevap bulacağız.
Sevgi ve şiddet öğrenilir mi?
Çocuk sevildiğini nasıl anlar?
Büyükler nasıl anlar?
Sevmek ve kızmak bir ikilem midir?
Sevgi yaşamımızda ne işimize yarar?
Sevginin büyüsünü bozan sözler, davranışlar nelerdir?
Kimi zaman hiç yanımızdan ayrılmayan, uzak durmak istediğimiz ama bir türlü yapamadığımız bir durum stresli olma hali...Öncelikle kendimizi zorlayan bu durum zamanla tüm ilişkileri ve içinde bulunduğumuz tüm ortamları etkilemeye başlar. Stres durumlarında sakin olabilmeyi ve kontrolü ele almayı hepimiz isteriz. İşte bu seminerde stresli olma hali ile ilgili kendini anlamanın önemini ve kişisel farkındalığı deneyimleyeceğiz.
Sınava hazırlık sürecinde “kaygı yönetimi ve kontrolü” bir çok öğrencinin ve ailenin desteklenmeye ihtiyaç duyduğu önemli bir konudur. Hazırlık sırasında öğrencinin bir parça kaygıya ihtiyacı vardır. Bu durum harekete geçmesini ve ders çalışmasını sağlar. Diğer yandan hiç kaygılanmamak ya da çok kaygılanmak çalışma sürecini olumsuz etkiler, organize olmayı ve motivasyonu bozar.
Öğrencinin kaygı düzeyi kadar ebeveynin de sınava yüklediği anlam ve kaygısı da öğrenciyi etkiler. Sınava hazırlık sırasında bazı aileler gergin olabilir ve aile içinde çatışma yaşayabilirler. Bu seminerde “kaygı” ya daha yakından bakacağız ve kontrolü ile ilgili ipuçlarını konuşacağız.
Başarılı olmak ve öğrenmek için ilk akla gelen kavram zekadır. Bir çocuk zeki ise zaten başarılı olacaktır diye düşünülür. Ancak zekası iyi olan her çocuk için sonuç başarı olmayabilir. Zeki bir çocuk aslında ama hiç çalışmıyor, bir çalışsa... Dikkat dağınıklığı da var... Bu cümleleri sıkça duyarız. “Çalışmak” ve “dikkat dağınıklığı” burada karşımıza duygusal gelişim ve duygu durumunun bir parçası olarak çıkmaktadır.
Bu seminerde öğrenme ve başarı sürecini etkileyen duygusal gelişimin olmazsa olmaz kavramları üzerinde duracağız. Okul, öğretmen ve ailelerin neler yapabileceğini konuşacağız.
Bu seminerde kendine güvenen çocuklar yetiştirmenin ipuçlarını aşağıdaki soruları cevaplayarak konuşacağız.
Mükemmel anne- baba var mıdır?
Çocuklar anne-babalarından ne beklerler?
Çocuğu iyi yetiştirmek ona her türlü hakkı vermek demek midir?
Çocuğa hangi konularda fikir sorulabilir?
Çocuk neyi ne kadar bilmelidir?
Çocuğa sorumluluk nasıl kazandırılır?
Mutluluk ve üzüntü çocuğu nasıl etkiler?
Öfke ve kıskançlık durumlarında çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?
Çocuğa evet ya da hayır diyebilmek neden önemlidir?
Her şey kendimizle başlar. Mutlu, duyarlı, dengeli, özgür ve güvenli bir yaşamın sırrı kendini anlamaktan geçer. Çünkü yaşamımızda var olan her şeyin karşılığı, cevabı, çözümü ve anlamı kendi içimizdedir.
Bu seminerde mutluluk, ilişkiler, güven, duygular, zor duygular, bağlanma, hayattaki duruş, iletişim, kendini geliştirme, fark etme, harekete geçme, yaşamdan beklentiler, nasıl bir gelecek, çalışma hayatı, verimli olma, sessizlik, karar verme, hayır diyebilme, sınır koyabilme, erteleme, dinleme ve empati konularını konuşacağız.