Duygulanım bireyin uyaranlara, olaylara, anılara, düşüncelere duygusal tepki ile katılabilme yetisidir. Neşe, öfke, üzüntü, nefret, kin, sıkıntı, korku gibi.
-
Olağan kabul edilebilecek uyaranlara cevap olarak ani duygusal patlamaların yaşanması (aşırı öfke patlamaları, çökkünlük yada taşkınlığa varan coşku gibi)
-
Kontrol edilemeyen uyarımlarla karşılaşıldığı durumlarda bunların ıstırap verici bir şekilde hissedilmesi, anksiyeteye yakın duygulanımın hissedilmesi
-
Sorumluluk alanının dışındaki durumlar ve olaylar karşısında yoğun suçluluk duygularının hissediliyor olması
-
Duygusal küntlük, hiçbir duygusal tepkide bulunamama, hiçbir duygusal katılımın olmaması, duyguların bastırılması, entellektüel ve akılcı yorumlamalarda aşırılık
Normalde duygu durum belli sınırlar içinde dalgalanmalar gösterir. Özellikle ergenlikte kimlik ve kişilik oluşumu henüz tamamlanmadığı için bu duygulanımlardaki dalgalanmalar yoğun olabilir. Ancak duygulanım bozukluğundan, duygulanımdaki yoğun artış ve uygunsuz tepkilerin uzun süre görülüyor olması durumunda bahsedebiliriz. Ortada belirgin, bilinen bir neden yokken yada bilinçdışı nedenlerle ağır ve uzun süreli bir üzüntüye kapılmak, coşkulu bir duruma girmek görmezlikten gelinmemeli bunun için profesyonel yardım alınmalıdır.