Agape danışmanlık merkezi
AnasayfaSite içi arama

Psikolojik Danışmanlık

Ergen Danışmanlığı

Etkili Ders Çalışma İçin Neler Yapılabilir?

 

Ders çalışma kavramı oldukça genel bir kavramdır. Bu kavramı açıklarken hangi dersin çalışıldığı, nasıl bir amaca ulaşılması gerektiği ve öğrencinin ders çalışma süreci içinde neler yaptığı gibi bir çok etmeni birlikte değerlendirmemiz gerekir.  

Etkili Ders Çalışma Yöntemi için ne yapılmalıdır? Uzun süre ders çalışmak başarıya götürür mü?

Başarılı olmak için her öğrenci zamanı etkili bir şekilde kullanmak zorundadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki ders çalışma süresinin uzunluğu ile başarı arasında doğrusal orantılı hiçbir ilişki yoktur. Bu nedenle saatlerce oturup test çözmek bireyi başarıya ulaştırmayacaktır. Önemli olan bireyin kendi öğrenme şeklini belirlemesi (görsel, işitsel, kinestetik), kendisi için dikkat süresini fark etmesi, çalışma oturumlarını dikkat süresine göre düzenleyebilmesi ve tüm bunları yaparken kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirleyebiliyor olmasıdır.

Etkili Ders Çalışmada Zaman Nasıl Kullanılmalıdır?

Ders çalışmanın istenilen hedefe götürmesini sağlamanın en önemli yollarından biri “zamanyönetimi”dir. Öğrenciler zamanın çok olduğunu düşünerek ders dışı etkinliklere gereğinden fazla zaman ayırmak gibi önemli bir hataya düşebilirler. Zamanın gittikçe kısaldığını fark edip hedeflerine yeterince ulaşamadıklarını hissettiklerinde üzerlerinde baskı daha da artar. Bu durum öğrencilerin çalışma motivasyonunu aşağıya çekebilir. Zaman yönetimi için uygulanması gereken birkaç adım vardır.

İlk adım; öğrencinin hazırlanmış olduğu sınavın sonucunda uzun vadedeki hedefini belirlemiş olmasıdır (örn. Hangi üniversiteyi hangi bölümü kazanmayı hedefliyor).

İkinci adım; kısa vadedeki hedeflerin belirlenmiş olmasıdır (örn. üçüncü ayın sonunda matematik dersinde belirlemiş olduğu puana ulaşması).

Üçüncü adım ise; kısa ve uzun vadedeki hedeflere ulaşmak için plan yapmaktır. Aslında plan yapma süreci öğrenciye derslerini başarma yönünde bir güven ve motivasyon sağlar. Ders çalışma planı hazırlanmasında ve hazırlanan planın etkili bir şekilde uygulanabilmesinde dikkate alınması gereken bazı ilkeler vardır. Bunlar;

  • İlgi, yetenek ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin, öğrencilerin başarı sağlaması için daha fazla performans göstermesi gereken dersler olabilir. Program hazırlanırken bu derslere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 
     
  • Öğrenci için önemli olan sosyal etkinliklere programda yer verilmelidir. Plana aşırı şekilde ders saati yerleştirip diğer sosyal ihtiyaçlar göz ardı edildiğinde bu plan gerçekçi ve uygulanabilir bir plan olmaktan uzaklaşır.
     
  • Günün öğrenci için en verimli zamanını belirlenmeli ve çalışmak için günün aynı saatleri kullanılmalıdır.  
     
  • Program içinde fiziksel ihtiyaçların göz ardı edilmemesi gerekir. Düzenli uyku başarılı olmanın ön şartlarından biridir. Plan yapma konusunda gerekirse bir uzmandan yardım isteyin. Ancak tamamen bir başkası tarafından öğrencinin ilgi, istek ve ihtiyaçlarına göre hazırlanmamış bir programın uygulanmasının mümkün olmayacağını unutulmamalıdır. 
     

Dördüncü adım; uygulanan haftalık programın saklanıp, nelere uyup nelere uyamadığı konusunda objektif bir değerlendirme yapılmalıdır. Programa uyulamama nedenleri saptanarak gerekirse program yeniden düzenlenmelidir.

Ders çalışmanın hedefi nedir?

Ders çalışmanın hedefi öğrenmedir. Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için öncelikle bilgilerin tam olarak algılanması gerekir. Öğrenmenin hızlı gerçekleşebilmesinde bilgiyi almadan önceki ön hazırlığın yapılmış olması, bilgi edinildikten sonra da bilginin kalıcılığını sağlamak için gereken tekrarın yapılması gerekir. Henüz kalıcı olmayan uzun süreli hafızaya atılmamış olan bilginin unutulma hızı çok yüksektir. Bu nedenle bilginin ilk edinildiği zamanlarda daha sık olmak şartıyla bilginin kalıcılığı için tekrar önemli bir metodtur. Aynı zamanda öğrenmenin gerçekleşebilmesi için çalışma ortamının da uygun şekilde düzenlemiş olması gerekmektedir. Oda sıcaklığının çok yüksek ya da düşük olmaması, uygun ışık alıyor olması, havalandırmanın yapılmış olması ve masanın üzerinde çok fazla uyarıcının bulunmuyor olması gibi.

Meltem Canver Kozanoğlu - Uzm. Psikolojik Danışman
Agape Danışmanlık Merkezi

Geri Dön
İçeriği Paylaş

Makaleler

Agape danışmanlık merkezi
mavera interaktif