Agape danışmanlık merkezi
AnasayfaSite içi arama

Psikolojik Danışmanlık

Aile Danışmanlığı

Babalar ve Bebekleri



Bir annenin bebekle kurduğu bağ doğumdan çok daha evvel  başlayabiliyorken babanın bebekle kurabileceği bağ ancak bebeğin doğumundan sonra mümkün olabilmektedir. Doğumdan sonra bu bağın kurulabilmesi için; erkeğin babalık durumunu bir yumurtaya milyonlarca aday içinden erişen bir spermin sahibi olmaktan öte bir şey olarak algılıyor olması, uzun ve zahmetli bir büyütme uğraşına dolaysız olarak katılmayı kabullenmiş olması gerekir.

Çocuk sahibi olmak erkek için daha dolaylı bir durumdur. Gebelik, doğum ve emzirme gibi daha direkt yaşama imkanı yoktur. Ne onun için çekilen doğum sancısı vardır ne de emzirmenin getirdiği tensel temas.

Doğumhane kapısında kendini belli eden, bilinmez ve karışık bir durumun eşiğinde duyulan tedirginlik, sevinç, merak ve kaygı.

Bir erkeği babalık hazzından alıkoyan en önemli faktör çocuğun ihtiyaçlarını karşılayamama korkusudur. Altını değiştirmek istese de bebeği incitebileceğini sanır. Uyutmayı denese henüz bebek babanın kokusunu tanımadığından mızırdanmaya başlar. El kadar bir canlının neden gazı olur ve gaz nasıl çıkarılır pek anlam veremez uzun zaman. Banyosuna yardım edeyim dese tedirgin ve beceriksiz hisseder kendini. Ama bunlar mazeret olmamalı, erkek pes etmemelidir. Dediğimiz gibi babalık annelik gibi biyolojik bir süreç değildir. Babalık çalışılarak öğrenilir. Eğer bebeğinizle zaman geçirirseniz onun ihtiyaçlarını hissetmede daha hassas olabilirsiniz. Bu noktada yine en büyük destekçiniz eşiniz olacaktır. Eşi tarafından desteklenen yüreklendirilen babaların bebeği ile bağ kurmada daha istekli ve becerikli olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Oysa erkek kendini babalığın kollarına bıraksa; önce elleri birkaç gün içinde yeterli beceriyi kazanır. Kokunuz çocuğunuz için hemen tanıdık gelir. O saat, aranır olursunuz o gözler tarafından  ve belli belirsiz sesler ve gülücüklerle ödüllendirilirsiniz anında.

Yeni doğan bebekle bağ kurabilmenin yolu hesapsız ve çaresiz bir canlının ihtiyaçları için kendi ihtiyaçlarını ertelemeyi öğrenmekle mümkündür.

Anneler bazen bunu en iyi kendilerinin yapabileceği düşüncesiyle niyetten bağımsız, babaların bebekle olan temasını engelleyebilirler. Her şeyde olduğu gibi eşlerin bu durumu konuşması, endişelerini paylaşması ve birbirlerini rahatlatması önemlidir. Bu temasa ve bağa talip olan babanın acemice bir döneminin olacağının her iki tarafında kabullenmesi gerekir. Ebeveyn olmak bir görev ya da iş değildir. Ebeveyn olmak ilişki demektir. Bunu diğer görev paylaşımlarındaki gibi “çocuğun bakımı ve ilgilenilmesi benim işim, sen diğer işlerinle ilgilen” gibi görev dağılımları ya da hissettirişler, bebeğin babayla kurmasını beklediğimiz bağı geciktirecek ve engelleyecektir.

Yaşına henüz uygun olmayan giysiler, yaşına uygun olmayan oyuncaklar. Bazen babalar ellerinde bu tür hediyelerle eve gelirler. Eşler böyle durumlarda, bu alışverişleri babanın hevesini kırmamalı, bebeği ile kurduğu bağın işareti olarak yorumlamalıdır. Bazı erkekler için babalık çok da kırılgan bir yapıya sahiptir. Eşlerden gelebilecek böylesi geribildirimler erkeklerin babalık işlevlerinde geri çekilmeye neden olabilir.

Bağ denilen şey istemekten geçer. İstediğiniz şey için gayret etmekten geçer. İlgi ve merak duygunuzu canlı tuttuğunuz beslediğiniz yerde bu bağ zaten kendiliğinden gelişecektir.

Uğur OZULU -  Psikolojik Danışman
AGAPE Danışmanlık Merkezi

Bu makale Çocuğum ve Ben Dergisi sayı: 48 Haziran 2007 sayısında yer almıştır.

Geri Dön
İçeriği Paylaş

Makaleler

Agape danışmanlık merkezi
mavera interaktif